Zonneboiler

Indien u veel warmte gebruik in uw gebouw, dan kan het interessant zijn om een zonneboiler installatie te plaatsen. Deze zonneboiler installatie bestaat uit collectoren welke water verwarmen als er zonlicht op schijnt. Dit opgewarmde water wordt dan opgeslagen in een boiler waarna dit gebruikt kan worden voor het verwarmen van het warm tapwater, maar ook voor de verwarming van het gebouw.

Over het algemeen zijn er 2 typen zonnecollectoren te onderscheiden, namelijk de ”vlakke plaat collectoren” en de ”vacuümbuis collectoren”.
De vlakke plaat collectoren bestaat uit een gefabriceerde collector waarin koperen buizen op een hitte geleidende plaat zijn bevestigd. De plaat vangt op het gehele oppervlak van de collector warmte op van het zonlicht, en draagt deze over aan het glycol dat door de plaat stroom. Het voordeel van dit type collector is dat de aanschafkosten vrij laag zijn, maar het nadeel hierbij is dat deze bij een schuine zon instralingshoek vrij weinig warmte om kan zetten.
De vacuümbuis collectoren, ook wel heatpipes genoemd, bestaan uit  losse vacuümbuizen met daarin een een capillaire buis waarin een speciale vloeistof zit. Als het zonlicht op de buis schijnt wordt de vloeistof (welke in de capillaire buis zit) opgewarmd. Deze vloeistof stijgt dan op naar de hoofd collector waar deze de warmte afstaat aan het glycol. Het voordeel bij dit type collector is dat het niet heel veel uit maakt onder welke instralingshoek de zon op de buis schijnt (omdat de buis rond is), hierdoor kan deze vacuümbuis al bij vrij weinig zonlicht toch al veel warmte produceren. Het nadeel van dit type collector is dat de aanschafkosten fors hoger zijn dan de vlakke plaat collectoren, dit is dus ook direct nadelig voor de rentabiliteit.

Zoals je al aanvoelt kan een zonneboiler installatie veel warmte genereren als de zon ook veel schijnt, dus in de zomerse perioden. Het nadeel hierbij is dat de meeste gebouwen de meeste warmte nodig hebben in de winterse perioden. Hierdoor is een zonneboiler installatie vaak niet rendabel genoeg voor een doorsnee woning. Mocht er een in uw situatie wel een grote warmtevraag zijn in de zomerse perioden, door bijvoorbeeld veel douche’s of een zwembad, dan kan een zonneboiler installatie wel weer heel interessant zijn.

Bent u benieuwd of deze installatie past in uw gebouw, en wat hier dan de rentabiliteit van is, vraag dan nu een duurzaam advies aan bij Kolsters. kijk voor meer informatie hier: Duurzaam Advies.